Openhab

Openhab Domotica Open Home Automation Bus

geplaatst in: Domotica | 0

Domoticasoftware Openhab is in Java geschreven en daardoor dus op vrijwel alle besturingssystemen in te zetten. Ook deze opensourcesoftware is licht genoeg om op een Raspberry Pi of Arduino te draaien en biedt net als Domoticz een webinterface voor de bediening. Daarbij is de interface te benaderen via mobiele apps voor Android en iOS, en er zijn fabrikanten die Openhab optimaliseren voor hun hardwareproducten, zoals de Red Brick-bordjes van de Duitse firma Tinkerforge.

Om koppelingen te maken met aan domotica gerelateerde hardware en software maakt Openhab gebruik van bindings. De bindings maken het Openhab-domoticaplatform onder andere compatibel met de Hue-apiZ-Wave, RFXCOM, pilight en EnOcean-systemen, maar bijvoorbeeld ook met de api van Dropbox. Aardig is dat Openhab zo gescript kan worden dat het inlogt op webdiensten, zoals Google Calendar. Door afspraken daaruit te filteren zijn op gezette tijden acties te programmeren. In de gemaakte afspraken kan code worden geplaatst. OpenHab is tegenwoordig ook te koppelen met IFTTT waarmee je zelf acties kan instellen die bij bepaalde triggers worden uitgevoerd.

Het aansturen van apparaten verloopt via scripts en rules. Deze kunnen voor een beginner best pittig zijn om te schrijven, dus enige programmeerkennis is mooi meegenomen. Er zijn echter ook tal van scripts beschikbaar die slechts minimale aanpassingen vereisen, dus een start is snel gemaakt. Hoewel scripts en rules met een gewone teksteditor gemaakt kunnen worden, zijn er ook tools om een en ander te vergemakkelijken. Zo biedt de Eclipse-applicatie Openhab Designer syntax highlighting en autocomplete, terwijl Habmin een configuratieomgeving biedt die in de browser kan draaien.

Website Openhab

Kijk ook eens op de website van Openhab

Laat een reactie achter